Rätt verktyg & material för en lyckad fönsterrenovering

Du känner säkert igen känslan. Känslan när du vet att du inte längre kan skjuta upp den där fönsterrenoveringen som pickat på din axel i flera månader, likt en koltrast som begär din omedelbara uppmärksamhet. Koltrasten kan nu inte vänta en enda dag till, och det är du väl medveten om. När du sedan inser att du saknar de verktyg och material som kan komma att avgöra om detta blir historiens bästa fönsterrenovering eller ett totalt dunderfiasko, ja då börjar paniken sakta infinna sig. Men frukta ej, vi på Parawind har verktygen och materialet som säkerställer att just din fönsterrenovering blir en framgångssaga.  

Att tänka på gällande gamla fönster

Äldre fönster besitter en svårslagen charm, och kanske får de dig att tänka på Emil i Lönneberga eller andra idylliska smålandsgårdar. Oavsett om de får dig att nynna på Idas sommarvisa eller ej, så kräver gamla fönster ofta lite extra kärlek och omtanke. 
Eftersom originalfönster med många år på nacken tenderar att vara mer ömtåliga än nya fönster är det viktigt att ha tålamod när du renoverar dem. För ett sådant projekt är det därför extra bra att hyra ett robust och slitstarkt fönsterskydd som ger dig mer tid och rätt förutsättningar för att ta dig an renoveringen med maximal precision. Den skyddar dig från naturens element och låter dig samtidigt fokusera på att ostört uppnå en lyckad fönsterrenovering.

Sandpapper

Oavsett vilket typ av fönster du ska renovera så finns det vissa material du helt enkelt måste ha med i din verktygslåda. Sandpapper är ett av dem. Alla har vi väl hört Gyllene-tider klassikern “Kung av sand”, och för en framgångsrik fönsterrenovering är det en stor fördel att vara rustad med rätt sandpapper, så att du en gång för alla kan bli hyllad som kung av sand(papper).  

På Parawind har vi tre olika sorters sandpapper i flera storlekar för att möta just ditt fönster-relaterade behov. Vi har dels fiberrondeller, vilka är utomordentliga för exempelvis förberedning av fönsterytor inför målning. 

Vår andra variant är det klassiska rektangulära slippappret. Dessa tidlösa sandpapper är mångsidiga och lämpar sig för de flesta typer av renoveringsarbeten. Ett gäng slippapper är definitivt alltid behändigt att ha till hands, oavsett om du är en hobbyfixare, snickare eller målare.

Den tredje varianten i vårt sortiment kallas för sliprondell på grund av sin fina runda form. Sliprondeller kan likt fiberrondeller användas för att förbereda en yta som antingen ska målas eller lackeras, exempelvis dina fönsterytor. Precis som fiber-varianten skapar även rondellerna ett repmönster som både ser jämnt och estetiskt tilltalande ut.

Och när det är dags att plocka fram sandpappret under din hektiska fönsterrenovering finns det några enkla saker du bör tänka på. Ska du exempelvis slipa en båge eller fönsterkarm är det fördelaktigt att använda en stabil slipkloss. Se då också till att lättsamt runda de skarpa kanterna, så fäster färgen bättre om du har planer på att måla.

Tätningslim

Och när det är dags att plocka fram sandpappret under din hektiska fönsterrenovering finns det några enkla saker du bör tänka på. Ska du exempelvis slipa en båge eller fönsterkarm är det fördelaktigt att använda en stabil slipkloss. Se då också till att lättsamt runda de skarpa kanterna, så fäster färgen bättre om du har planer på att måla.

Ett annat material som du med stor sannolikhet kan komma att behöva vid en fönsterrenovering är lim för tätningslister. I ett sådant läge är Soudal Silirub S din bästa vän. Detta silikonbaserade lim är känt för att vara både lätt att applicera såväl som extra tåligt mot UV-ljus. Limmet är också oerhört elastisk och tenderar att hålla i många många år utan att tappa denna elasticitet. Med andra ord, den håller sig ung, precis som Madonna.

Vi på Parawind skulle självklart också vilja dela med oss av några tätningstips. När du kontrollerar tätningen vid dina fönster är det viktigt att se till så att tätningen sitter mellan den innersta bågen och fönsterkarmen. Anledningen till detta är att det hindrar den härliga inomhus-varmluften från att läcka ut. Kan du undvika detta slipper du förhoppningsvis frysa vid en eventuell vargavinter.   

Silirub S passar även utmärkt för tätning av luftkonditionering. Detta ingrepp är förstås välkommet under heta sommarperioder där en välfungerande luftkonditionering kan komma att rädda din semester. 

Multi-scraper

Vad vore en fönsterrenovering utan en sylvass skrapa? Om du är extra rädd om dina fönster, då är rätt skrapverktyg ett måste. Med 20 års erfarenhet av fönster har vi på Parawind testat en uppsjö av skrapor. Och det vi kan konstatera är att få av dem besegrar Skil Multi Scraper 7710. Detta 200Ws eldrivna och multifunktionella verktyg är enligt oss en renoverares dröm.

Skrapans mångsidighet gör att den tar hand om de flesta renoveringsarbeten med galans, från skrapning och restaurering till avjämning och täljning. Med tre varvtalsinställningar ger den dig laser-precision och maximal kontroll under din renovering. Detta gör ditt arbete till en både enklare och roligare upplevelse, och har du riktigt roligt kan du i vissa stunder till om med känna dig som MacGyver försjunken i ett djupt flow state.  

Under ditt fönsterprojekt kommer du säkert märka att du med fördel behöver skrapor i olika storlekar och former. Om du investerar i en multifunktionell skrapa likt Skil, medföljer fyra olika skrapor som rustar dig inför dina projekts olika utmaningar.

Vare sig du har fönster som ska renoveras, eller andra projekt i din pipeline så är det ibland nödvändigt att vidga sina verktygs-vyer utanför det traditionella. Kanske har din farfars gamla pålitliga skrapa nu klivit över bäst-före-datumets oundvikliga tröskel? Eller är det kanske så att din slitstarka morakniv inte längre räcker till? Om du vill vara säker på att din fönsterrenovering blir en succé kan det vara värt att utöka din arsenal med en modern och mångfacetterad skrapa. 

Saknar du något verktyg inför din renovering? 

När dina tankar kring fönsterrenovering äntligen ska bli till verklighet kan det vara skönt att ha en fönsterexpert att luta sig emot. På Parawind erbjuder vi de verktyg, fönsterskydd och material du behöver för att genomföra en framgångsrik renovering. Hos kan du välja mellan att antingen köpa eller hyra verktyg och fönsterskydd. Alla våra produkter är dessutom egentillverkade i våra fabriker och säljs till ett riktigt bra pris. 
Intresserad av att veta mer? Läs då gärna mer om oss och vår vision, och tveka inte att höra av dig till oss vid frågor eller funderingar.